NAV klagesaker – få den ytelsen du har rett på


Har du fått avslag på dagpenger, arbeidsavklaringspenger (AAP), sykepenger eller uføretrygd? Kanskje har NAV krevd tilbake penger, eller du har fått et annet vedtak du mener er feil?


Vi hjelper deg med å vurdere vedtaket, samle nødvendig dokumentasjon, utforme en grundig klage og eventuelt anke til Trygderetten ved behov.



Hvordan vi kan bistå deg


Vurdering av saken

Vi går grundig gjennom NAVs vedtak og vurderer om det er grunnlag for å klage.


Innsamling av dokumentasjon

Manglende eller feilaktig dokumentasjon er en vanlig årsak til avslag. Vi hjelper deg med å samle inn nødvendige bevis og uttalelser.


Klage til NAVs klageinstans

En godt begrunnet klage kan føre til at vedtaket omgjøres allerede i NAVs klageinstans, uten at saken må videre til Trygderetten.


Anke til Trygderetten

Dersom klagen ikke fører frem, vurderer vi om det er grunnlag for å ta saken videre til Trygderetten.


Tilbakebetalingskrav fra NAV

Hvis NAV krever tilbake penger du allerede har mottatt, kan vi vurdere om kravet er gyldig og om det finnes grunnlag for å bestride tilbakebetalingskravet.


Spørsmål om medlemskap i folketrygden

Hvis du har fått avslag fordi NAV mener du ikke oppfyller medlemskapskravene i folketrygdloven, kan vi vurdere saken og hjelpe deg med en klage.


Beregning av barnebidrag

Vi kan bistå med spørsmål om beregning av barnebidrag, men merk at dette ikke dekkes av fri rettshjelp, og klienten må dekke utgiftene selv.


Hvorfor bør du ta kontakt så raskt som mulig?


  • Klagefristen er kort. De fleste klagesaker har en frist på seks uker. Det er viktig å handle raskt for å sikre at saken din blir behandlet.


  • Sterkere sak jo tidligere vi kommer inn. Jo tidligere vi blir involvert, desto bedre forutsetninger har vi for å forstå saken din grundig, samle inn relevante opplysninger og legge et solid grunnlag fra starten av.


  • Mulighet for å få omgjort vedtaket uten rettslig prosess. Mange saker løses i klageinstansen, uten at det er nødvendig å gå til Trygderetten. Saksbehandlingstiden i forvaltningen kan være lang, og jo lavere instans som omgjør vedtaket, desto raskere kan du få den ytelsen du har krav på.


Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende vurdering av saken din.

Gratis advokatbistand – har du krav på fri rettshjelp?


  • I noen tilfeller dekker staten advokatbistand dersom du har fått avslag på en trygdeytelse etter folketrygdloven og oppfyller de økonomiske vilkårene for fri rettshjelp.


  • Vi hjelper deg med å avklare om du har krav på fri rettshjelp, og vi vil alltid nedlegge krav fra start om at NAV refunderer advokatutgiftene dine dersom vedtaket blir omgjort til din fordel.




Fremgangsmåte dersom du har krav på fri rettshjelp


Dersom du oppfyller vilkårene for fri rettshjelp, er dette fremgangsmåten:


1.   Du må få oversendt til advokaten:

  • Det aktuelle vedtaket du ønsker vurdert og eventuelt påklaget
  • Dokumentasjon på din økonomi (ofte er det tilstrekkelig med siste skattemelding, oversikt over utbetalinger fra NAV eller lønnsslipper, samt kontoutskrift som viser innestående saldo på konto).
  • Utfylt egenerklæringsskjema (du får dette tilsendt fra advokaten).


2.   Vurdering og søknad om fri rettshjelp

  • Med utgangspunkt i dokumentasjonen du har sendt over, vil advokaten kunne vurdere om vilkårene for fri rettshjelp er oppfylt. Dersom det er grunnlag for dette, sendes det inn en søknad på dine vegne. Dersom saken gjelder anke til Trygderetten, vil advokaten vurdere om du kvalifiserer for fri sakførsel. 


3.   Betaling av egenandel

  • Dersom du har krav på fri rettshjelp, må du betale en egenandel før advokaten starter arbeidet. Du vil motta faktura på dette fra advokaten. 


4.   Vurdering av vedtaket

  • Advokaten foretar en grundig gjennomgang av vedtaket fra NAV. Formålet er å få en presis forståelse av hva saken gjelder, slik at samtalen med deg blir målrettet og effektiv


5.   Samtale med klienten og eventuelt utforming av klage

  • Etter gjennomgangen har vi en samtale hvor vi går gjennom saken sammen, og vurderer hva som eventuelt er feil ved vedtaket. Ved behov kan vi også innhente ytterligere opplysninger. 
  • Vi hjelper deg deretter med å utforme en presis og konkret klage som går rett på sak og løfter frem de forholdene som kan tilsi at vedtaket er feil.